Forum

Waarom naar Vanden ...
 
Meldingen
Alles wissen

Waarom naar Vanden Durpel ?


 Niko
(@niko)
Lid Admin
Deelgenomen: 3 maanden geleden
Berichten: 83
Topic starter  

Goedertier werd onwel ter hoogte van het Heilige Maagdcollege (in het midden van de kerkstraat.) 

Dokter de Cock stelde ter plaatse acuut hartfalen vast, en bracht de patient op diens vraag (althans volgens De Cock) naar het huis van zijn schoonbroer op de vlasmarkt, 450 meter verder. Dit terwijl het ziekenhuis Sint-Blasius verderop in de kerkstraat lag, slechts 200 meter verwijderd van de plek waar ze zich bevonden. Waarom werd hij niet naar het ziekenhuis gebracht? 


   
Citeren
(@horus)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden
Berichten: 11
 

Volgens Mortier op verzoek van Goedertier zelf. Hij was eerst naar een café gebracht en als we het relaas van Mortier geloven in De Diefstal van de Rechtvaardige Rechters (blz 87) werd de situatie eigenlijk niet zo ernstig genomen. Goedertier vroeg daarop zelf om naar het huis van zijn schoonbroer te brengen. Eerst vraagt hij om een priester, die niet zo makkelijk te vinden was omdat het zondag was. Toen de Vos - na de vergadering - hoorde dat zijn client Goedertier onwel was geworden, telefoneerde hij eerst naar VandenDurpel en besloot daar op verzoek van de dochter naartoe te gaan. Ook hij schatte de situatie niet zo ernstig in, want hij bleef op straat nog even praten met minister Rubbens. 

Omdat de Vos destijds pas door Koehn verhoord werd, neem ik aan dat dit verslag in het dossier van Koehn is terug te vinden. 

Dit bericht is gewijzigd 2 maanden geleden door horus

   
BeantwoordenCiteren
 Niko
(@niko)
Lid Admin
Deelgenomen: 3 maanden geleden
Berichten: 83
Topic starter  

@horus

 

De Cock wist blijkbaar wat er scheelde met AG. Hij had het verzoek om hem naar VDD te brengen moeten negeren en per direct naar het ziekenhuis moeten rijden. 

uit het verhoor van De Cock door Koehn: 

Op zondag 25 november 1934, in de voormiddag, had in de grote zaal van het college in Dendermonde een politieke bijeenkomst plaats van de Katho­lieke Unie, waarop Arsene Goedertier het woord voerde. Hij had zich daarbij zodanig opgewonden dat hij onwel was geworden en de zaal had ver­laten. Andere aanwezigen ondersteunden hem, en dokter De Cock, die eveneens op de vergadering aanwezig was, werd erbij geroepen. Intussen had men de patiënt binnengebracht in een klein café naast het college, toen uitgebaat door voerman Lanoey. Daar had men hem al het gezicht gewassen en de hemdkraag geopend. Toen de arts binnentrad zei Goedertier: " Ah, ge zijt daar beste vriend, help mij alstublieft." Dokter De Cock stelde vast dat Goedertier zwaar ademde en een zwakke onregelmatige polsslag had. Na een eerste onderzoek stelde hij een "acute hartasystolie" vast. Goedertier vroeg dat men hem zou overbrengen naar het huis van zijn schoonbroer Er­nest Vanden Durpel, juwelier, wonende op de Vlasmarkt in Dendermonde. De geneesheer haalde daarop de auto van Goedertier en men bracht hem naar het gevraagde adres. 

 

*Definities van asystole: het niet samentrekken van de hartkamers (meestal veroorzaakt door ventrikelfibrilleren) met als gevolg de afwezigheid van de hartslag, wat leidt tot zuurstofgebrek en uiteindelijk de dood. synoniemen: hartstilstand, cardiopulmonale arrestatie 

 

 


   
BeantwoordenCiteren
(@horus)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden
Berichten: 11
 

Geplaatst door: @niko

Na een eerste onderzoek stelde hij een "acute hartasystolie" vast.

Je hebt natuurlijk gelijk. Als dit de diagnose was dan had de Cock hem naar het ziekenhuis moeten brengen. 
Op de vraag van Goedertier of het ernstig was, antwoordde de Cock "Neen", terwijl hij toch op basis van zijn diagnose moest weten dat het dodelijk was. 

Wat was het ook alweer met de overlijdensverklaring van Goedertier? 
Mogelijk dat De Cock helemaal niet wist dat het zo ernstig was en is de diagnose pas achteraf gesteld?

 


   
BeantwoordenCiteren
Deel: